28 d’oct. 2010

Els micos i la bombolla


Una vegada va arribar al poble un senyor, ben vestit, es va instal·lar a l'únic hotel que hi havia, i va posar un anunci a l'única pàgina del diari local:  estava disposat a comprar cada mico que li portessin per 10€.
Els camperols, que sabien que el bosc estava ple de micos, van sortir corrent a caçar micos.
L'home va comprar, com havia promès a l'anunci del diari, els centenars de micos que li van portar a 10€ cadascun sense cap problema.
Com que ja quedaven molt pocs micos al bosc, i era difícil caçar-los, els camperols van perdre interès, llavors l'home va oferir 20€ per cada mico, i els camperols van córrer una altra vegada al bosc.
Novament, van anar minvant els micos, i l'home va elevar l'oferta a 25€, i els camperols van tornar al bosc, caçant els pocs micos que quedaven, fins que ja era gairebé impossible trobar-ne cap.
Arribat a aquest punt, l'home va oferir 50€ per cada mico, però, com que tenia negocis que atendre a la ciutat, deixaria a càrrec del seu ajudant el negoci de la compra de micos.
Quan l'home ja era a la ciutat, el seu ajudant es va dirigir als camperols dient-los:
Fixin-se en aquesta gàbia plena de milers de micos que el meu cap va comprar per a la seva col·lecció.
Jo els ofereixo vendre'ls a vostès els micos per 35€ cadascun, i quan el cap torni de la ciutat, els hi venen per 50€ cadascun.
Els camperols van ajuntar tots els seus estalvis i van comprar els milers de micos que hi havia a la gran gàbia, i van esperar el retorn del cap.
Des d'aquest dia, no van tornar a veure ni al ajudant ni el cap. L'única cosa que van veure va ser la gàbia plena de micos que van comprar amb els seus estalvis de tota la vida.

Això es un exemple per tenir una noció ben clara de com funciona el Mercat de Valors i la Borsa.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...