28 de gen. 2009

Qui te la raó?


Havia una vegada dos monjos que passejaven pel jardí d'un monestir taoísta. De sobte un dels dos va veure al terra un cargol que es creuava en el seu camí. El seu company estava a punt d'aixafar-lo sense adonar-se'n i el va parar a temps. Ajupint-se, va recollir a l'animal. "Mira, hem estat a punt de matar aquest cargol, i aquest animal representa una vida i, a través d'ella, una destinació que ha de prosseguir. Aquest caragol ha de sobreviure i continuar els seus cicles de reencarnació". I delicadament va tornar a deixar el caragol entre l'herba.
"Inconscient!", va exclamar furiós l'altre monjo. Salvant a aquest estúpid cargol poses en perill tots els enciams que el nostre jardiner conrea amb tanta cura. Per salvar no se quina vida destruïxes el treball d'un dels nostres germans".
Els dos van discutir llavors sota la mirada curiosa d'altre monjo que per allí passava. Com que no arribaven a posar-se d'acord, el primer monjo va proposar:
"Anem a explicar-li aquest cas al gran sacerdot, ell serà prou savi per a decidir qui de nosaltres dos té la raó".
Es van dirigir llavors al gran sacerdot, seguits sempre pel tercer monjo, a qui havia intrigat el cas. El primer monjo va explicar que havia salvat un caragol i per tant havia preservat una vida sagrada, que contenia milers d'altres existències futures o passades.
El gran sacerdot ho va escoltar, va moure el cap, i després va dir: "Has fet el que convenia fer. Has fet bé".
El segon monjo va donar un bot. "Com? Salvar a un caragol devorador d'amanides i devastador de verdures és bo? AL contrari, calia aixafar al caragol i protegir així aquest hort, gràcies al ell tenim tots els dies bones coses per menjar".
El gran sacerdot va escoltar, va moure el cap i va dir "És veritat. És el que convindria haver fet. Tens raó".
El tercer monjo, que havia escoltat en silenci fins llavors, es va avançar. "Però si els seus punts de vista són diametralment oposats! Com poden tenir raó els dos?"
El gran sacerdot va mirar llargament al tercer interlocutor. Va reflexionar, va moure el cap i va dir: "És veritat. També tu tens raó."

1 comentari:

  1. Quin home mes savi. En un moment els va tindre a tots tres contents i enganyats

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...