13 de gen. 2013

Opció, renúncia


Nascut en bona família, Daye era un nen atractiu i molt intel·ligent. Quan tenia disset anys es va convertir en el jove més sol·licitat del seu poble. Venien els "casamenters" gairebé tots els dies per recomanar-li noies maques de bona família. Però els seus pares els van rebutjar a tots, perquè el pare de Daye havia tingut un somni, en el qual un vell immortal li va anunciar que el seu fill havia de casar-se amb la Princesa dels Núvols. Van passar dos anys, en veure que no venia l'anunciada núvia del seu fill, els pares es posaven cada vegada més nerviosos, perquè cap "casamenter" va tornar a trepitjar la seva casa. Es van penedir de no haver escollit una noia de bona família per al seu fill.
Un dia, quan Daye estava llegint en el seu estudi, sobtadament una agradable fragància li va cridar l'atenció. Va aixecar el cap i va veure a una jove bellíssima entrant per la seva porta. Diverses criades vestides amb fina seda i de bon port li seguien el pas. De seguida, el seu estudi es va perfumar d'una aroma embriagador i es va il·luminar amb l'extraordinària presència femenina.
El jove va quedar totalment sorprès de l'extraordinària aparició de la bellíssima i elegant dama a la seva casa. Es va posar vermell i una mica cohibit, però va encertar a dir alguna cosa que podia encaixar en aquesta situació:
—Joiosos ulls que veuen la bellesa que ennobleix la meva casa! La bella visitant va somriure dolçament, tapant-se les dents de perles amb la llarga màniga de seda. En això, una de les criades va dir:
—La dama és la Princesa dels Núvols. Venim de la Residència Celestial. Daye es va quedar gairebé encisat amb la sobtada aparició de la Princesa tan llargament esperada. Fetillat per la bellesa de la preciosa dona, es va quedar a l'acte enamorat. Però l'emoció li va robar les paraules. Per rubor, la jove tampoc trobava de moment tema de conversa. Els dos es van quedar durant una bona estona, que es va interrompre, afortunadament, amb la intervenció d'una criada intel·ligent, qui va posar entre els dos un tauler de dames xineses.
Mai abans Daye havia perdut una partida al poble, però avui no podia guanyar de cap manera a la Princesa dels Núvols. Abans d'acomiadar-se, la bella dona li va deixar mil monedes d'or perquè construís una casa, i van quedar a veure's quan estigués conclosa l'obra. La Princesa s'en va anar, deixant en el jove enamorat una viva enyorança.
Abans que passessin dos mesos, la nova casa va quedar construïda i moblada. Aquesta mateixa nit es va presentar misteriosament la princesa. El jove li va demanar la mà, però la princesa li va dir:
—Si ens casem, podem viure junts només sis anys. En canvi, podem ser amics durant trenta anys. Has de triar.
—Anem a casar-nos primer, va dir Daye, més tard veurem el que es pot fer després-. Aquesta mateixa nit es van casar. Van viure sis anys junts impregnats de felicitat. Van tenir un fill i una filla. Semblava que anaven a viure tota la vida felices, fins al punt que Daye va perdre la noció del temps i va oblidar la separació anunciada. Un bon dia va desaparèixer misteriosament la Princesa dels Núvols. Daye es va en recordar sobtadament que aquest dia es complia el sisè aniversari del seu matrimoni i va comprendre que tota opció inevitablement comporta una renúncia.


Llegenda de la Xina.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...