13 d’abr. 2009

Budisme al Ripollès


Segons un article signat per Ruth Espuny, publicat diari El 9nou a la comarca hi haurà un centre Budista d'abast Europeu.
Aquí el teniu complet, tret directament de El 9nou versió digital.

Camprodon tindrà aviat un centre budista únic a tot Europa. El cantant Joan Manuel Serrat es ven la seva finca El Sitjar, de més de 500 hectàrees, i està negociant amb el centre Padma Ling de Barcelona, que la vol comprar per fer-hi un centre de meditació i retirada. Segons apunten des del centre, el dalai-lama visitarà la finca per donar-hi el vistiplau. L’alcalde de Camprodon diu que el poble ha acollit molt bé la iniciativa.

La finca El Sitjar, en terme municipal de Camprodon, es convertirà ben aviat en un centre budista d’abast europeu. El propietari és el conegut cantautor català Joan Manuel Serrat, que la va comprar l’any 1973, i que ara mateix està en tràmits de negociació amb el centre budista Padma Ling, amb seu a Barcelona, perquè compri la finca de més de 500 hectàrees. El centre que s’hi vol construir serà l’únic de les seves característiques de tot Europa, i s’ha escollit la finca de Camprodon perquè és un lloc tranquil, gran, i envoltat de natura, que el converteix en un lloc idoni per fer meditació, entre altres pràctiques.

L’alcalde de Camprodon, Esteve Pujol, veu amb bons ulls aquesta iniciativa “tenint en compte que són gent molt respectuosa” i perquè voldrà dir més gent al poble. Segons s’ha confirmat des del centre budista, serà el mateix dalai-lama qui donarà el vistiplau definitiu amb una visita al centre de Camprodon.

Feia temps que Padma Ling buscava per Europa un espai per poder-hi fer un centre de retirada i de meditació espiritual. Expliquen que es van fixar en algun lloc de la Garrotxa i fins i tot de Rupit, però finalment la cosa no va quallar per diversos motius. La recerca va continuar fins a trobar la finca El Sitjar de Camprodon, que, a més, Serrat tenia intenció de vendre-se-la. Després de visitar-la, el centre budista el va considerar idoni pel que hi volien fer.

Padma Ling és un llinatge o branca de la religió budista, però la intenció és que en el centre de Camprodon s’hi puguin recollir totes les escoles budistes, no només la Padma, ja que estaria oberta a tothom. També vol ser un espai on la gent gran que li vingui de gust acabar els seus dies fent meditació o estar tranquils s’hi puguin estar, segons expliquen des del centre. Ara mateix, a part d’estar negociant les condicions de venda amb el propietari, també s’hi estan fent visites in situ de diferents tècnics per tal de tirar endavant el projecte que tenen a sobre la taula.

L’alcalde de Camprodon, Esteve Pujol, confirmava dilluns que representants del centre budista havien entrat a l’Ajuntament una petició per fer un centre nou a la finca d’El Sitjar i que també sabia que feia temps que buscaven un emplaçament “pel sud d’Europa” per fer-lo. Pujol va dir que “fa pocs dies que han entrat la sol·licitud i, de moment, s’està estudiant” i que s’hauria de consultar a Urbanisme “per saber si és viable o no, tenint en compte que no volen construir sinó que es tracta d’un aprofitament dels edificis existents”.

L’alcalde, però, va dir que li sembla que tot apunta que “es pugui fer sense problema”, perquè es tracta de “gent molt respectuosa amb l’entorn i la natura”. D’altra banda, també es mostrava molt satisfet perquè han escollit Camprodon a l’hora de fer el centre budista: “Qualsevol actuació que generi gent, restauració de masies, i la possibilitat d’augmentar el nombre d’habitants, ens sembla positiu”.

De la mateixa manera que Camprodon guanyarà un centre budista únic a tot Europa, també perdrà un habitant –malgrat sigui esporàdic o de segona o tercera residència– il·lustre com Joan Manuel Serrat. El cantant va comprar la finca l’any 1973, precisament a la família de propietaris de qui encara conserva el nom, Sitjar. Hi van viure els seus pares (fins que el seu pare es va morir), i hi vivia també el seu germà. Fa anys hi havien tingut una explotació de vaques, però fa temps que es va tancar i ara les instal·lacions estan en desús. / RUTH ESPUNY


gracies a l'amic Juli per pasar-me'l

1 comentari:

  1. Gràcies per l'article ara ja puc començar a estalviar per a la jubilació al Sitjar.
    Montse

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...