27 de des. 2011

Facundo Cabral

Rodolfo Enrique Cabral, conegut artísticament com Facundo Cabral (La Plata, Província de Buenos Aires, Argentina, 22 de maig de 19371 - Ciutat de Guatemala, 9 de juliol de 2011) va ser un cantautor, escriptor i filòsof argentí.
Un dia abans del seu naixement, el pare del futur cantautor se'n va anar de la llar. Ell, la seva esposa i els seus altres set fills vivien a casa de l'avi patern de Facundo Cabral, qui va expulsar a la resta de la família. De manera que Cabral afirmaria diversos anys més tard que el seu naixement es produiria en un carrer de la ciutat de la Plata.
Facundo Cabral va tenir una infància dura i desprotegida; es va convertir en un marginal, fins el punt de ser tancat en un reformatori doncs s'havia convertit en alcohòlic des dels nou anys d'edat. Escapa i després cau pres als 14 anys pel seu caràcter violent. A la presó, un sacerdot jesuïta de nom Simón va ser qui li va ensenyar a llegir i escriure i el va posar en contacte amb la literatura universal i el va impulsar a realitzar els seus estudis d'educació primària i secundària, els quals va dur a terme en tres anys, en lloc dels dotze que era el període normal a Argentina.
Reconeixements :
- Ciutadà il·lustre de la Ciutat de Buenos Aires.
Pel vot unànime de la Legislatura porteña i gràcies a "la seva gran trajectòria en l'escena musical nacional i internacional i per la seva infatigable labor com a missatger de pau i unitat dels pobles del món". Per 41 vots a favor i cap contra, la Legislatura porteña va convertir llei un projecte de la diputada del PRO, Silvia Majdalani, que declara Ciutadà Il·lustre de la Ciutat Autònoma de Buenos Aires al cantautor Facundo Cabral. Segons l'article 1°, la legisladora afirma que va fer la presentació, no solament perquè el trobador posseeix una "vastíssima trajectòria en l'escena musical nacional i internacional", sinó per "la seva infatigable labor com a missatger de pau i unitat dels pobles del món".
- En reconeixement a la seva constant crida a la pau i a l'amor, l'Organització de les Nacions Unides per a l'Educació, la Ciència i la Cultura (Unesco) el va declarar “Missatger Mundial de la Pau” (1996). De fet, el president Oscar Arias Sánchez de Costa Rica, ho va proposar per al Premi Nobel de la Pau.
- Membre honorari d'Amnistia Internacional.

Una petita, gran mostra...  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...