13 de maig 2012

Quan els nazis van vindre.....

Friedrich Gustav Emil Martin Niemöller (14 de gener de 1892 – Wiesbaden, 6 de març de 1984) va ser un pastor luterà alemany. Va donar suport al principi a la política anticomunista, antisemita i alemany nacionalista d'Adolf Hitler.
Finalment al 1933, va rebutjar el nazisme i va fundar llavors junt amb Dietrich Bonhoeffer, l'Església Confessant (Bekennende Kirche), que es va oposar a la nazificació de les esglésies alemanyes.
Per la seua oposició al control estatal nazi sobre les esglésies, Niemöller va ser arrestat l'1 de juliol de 1937 i condemnat el 2 de març de 1938 a set mesos de presó per una cort especial; com ja havia complit la condemna, a l'eixir va ser capturat per la Gestapo i va romandre retingut als camps de concentració de Sachsenhausen i Dachau, fins el 1945. Després, es va incorporar fins al final dels seus dies al moviment pacifista, va ser president del Consell Mundial d'Esglésies el 1961 i va exercir un paper important en la denúncia contra la guerra del Vietnam.
Al 1966 fou galardonat amb el Premi Lenin de la Pau entre els pobles. Des de la dècada de 1980 és més conegut com a autor del poema "Quan els nazis van vindre pels comunistes".



Via mix deViquipèdia i Comando Dharma

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...